Kuvittele tilannetta, jossa yritys on tehnyt innovaation mutta sitä ei ajan tai muun resurssin puuttumisen vuoksi päästä pilotoimaan. Innovaatioseteli on loistava työkalu työstää yrityksen ideaa eteenpäin! Kirjoitin tähän artikkeliin opittuja asioita ja omia havaintoja innovaatiosetelin hakemisesta ja myöntämisen reunaehdoista. Samalla kerron helposta toimintamallista kuinka yrityksessä voidaan toimia innovaatiosetelin hakemiseksi ilman että se kuormittaa yrityksen olemassa olevia resursseja.
Innovaatiosetelin avulla innovaatiosi kehittyy
Olin mukana yrityksen kehitysprojektissa, jossa haluttiin koittaa uuden innovatiivisen tuotteen ja palvelun kehittämistä. Asiat voivat toteutua muutamassa päivässä tai sitten perusasioihin voi kompastua jo alkumetreillä. Täydellistä prototyyppiä tuotteesta tai ideasta tuskin saadaan tehtyä, mutta innovaatioseteli auttaa yritystä mallintamaan, kuinka ideasta saataisiin kaupallisesti onnistunut tuote tai palvelu.
Innovaatioseteli kannustaa yrityksiä kokeilemaan kehittämään uusia ideoita joilla on myös kansainvälistymismahdollisuuksia. Olen ollut mukana useassa innovaatioseteli keskustelussa ja yllättävän usein yritysten ideaan saadaan lisää kulmia yhteistyökumppanin avustuksella esimerkiksi löydetään enemmän mahdollisuuksia soveltaa uutta innovaatiota ja kansainvälistä näkökulmaa. Innovaatiopilotin onnistuessa se avaa uusia ovia uusille toimialoille, sovelluksille tai jopa lisensoinnille.
” Innovaatioseteli on tarkoitettu pk-yrityksille, joilla on uusi kansainvälistä kasvupotentiaalia omaava tuote- tai palveluidea ja jonka eteenpäinviemiseksi yritys tarvitsee ulkopuolista osaamista. Innovaatiosetelin avulla on tarkoitus löytää yrityksille uusia avauksia liiketoimintansa kasvun tueksi ja kannustaa yrityksiä innovaatiotoiminnan piiriin. ”
– Business Finland –
Kansainväliset laajat markkinat
Nykyään palveluilla ei ole maa- tai kielirajoja. Digitaalisuuden avulla moni asia on ratkaistavissa helposti! Tarvitaan vain rohkeutta käyttää yrityksen aikaa innovaatioseteli -projektin toteuttamiseen ja jos aikaa ei ole, apua innovaatiosetelin hakemiseen ja projektin tekemiseen voi hankkia yrityksen ulkopuolelta.
” Olin mukana hakemassa innovaatioseteliä yritykselle,
jonka tuotteella oli selkeästi kansainvälistä potentiaalia.
Tässä 7 perusasiaa innovaatiosetelin hakemiseksi! ”
Näiden 7 seikan avulla rakennat hyvän innovaatiosetelihakemisen
Olin mukana hakemassa innovaatioseteliä yritykselle, jolla oli hieno uusi idea, suoraa kilpailijaa ei löytynyt markkinoilta ja tuotteella oli selkeästi kansainvälistä potentiaalia.
- Sovimme yrityksen kanssa, että selvitän innovaatioseteli -hakumahdollisuuden tuotteen ja palvelun proton rakentamiseksi
- Kävimme yrityksen kanssa lävitse liiketoimintamallin mahdollisuudet, yrityksen avaintekijät ja toimijat sekä mahdolliset yhteistyökumppanit projektin onnistumiseksi. Tämä suunnitelma toimii hakemuksen selkärankana.
- Laskin alustavan budjetin protoprojektin toteuttamiselle. Budjetti muodostui innovaatiosetelistä, tarvittavasta lisärahoituksesta ja yrityksen työajasta.
- Soitin Business Finlandin asiantuntijalle ja kävin lyhyesti lävitse yrityksen tarpeen ja tavoitteen. Kerroin mikä tässä tuotteessa ja palvelussa on innovatiivista sekä mitä kansainvälistymismahdollisuuksia tällä tuotteella on olemassa. Kävimme myös lävitse hakemuksen ja projektin aikataulua.
- Ennen hakemuksen tekemistä kannattaa varmistaa kolme perusasiaa, jotka ovat innovaatiosetelin myöntämisen perusteita
- Hakevan yrityksen luottoluokituksen täytyy olla vähintään A -luokka
- Innovaatiosetelillä hankittavan palveluntuottajan täytyy olla tiedossa
- Yrityksellä ja palvelun tuottajalla ei saa olla mitään intressiyhteyttä keskenään. Business Finland selvittää tämän asian huolellisesti eli viimeistään nyt kannattaa päivittää kaikki PRH tiedot ajantasalle 🙂
- Kirjoitin tiivistetyn selkeän hakemuksen Business Finlandin asiointiportaalissa. Laaja taustatyö oli kirjoittamisessa suureksi avuksi jotta pystyin kuvaamaan kansainväliset liiketoimintamahdollisuudet tässä protoprojektissa
- Lähetin hakemuksen Business FInlandin asiointiportaalissa liitteineen ja lisäsin itseni hakemuksen yhteyshenkilöksi. Tarvittavat täydennykset ja lisäkysymykset kulkivat kauttani. Usein pystyin vastaamaan tarvittaviin lisäkysymyksiin hyvän taustatyön avulla.
” Innovaatio on tärkeä osa yrityksen kehityksessä,
muutoksessa ja kyvykkyydessä
erottautua kansainvälisessä kilpailussa. ”
Kannattaako innovaatiosetelin hakeminen?
Kannatan pienten kokeilujen tekemistä kaikissa yrityksissä. Jos haluat kehittää liiketoimintaasi, kannattaa siihen panostaa. Business Finlandin myöntämä innovaatioseteli auttaa yritystä mm. innovaation testaamisessa ja samalla se madaltaa isomman kehitysprojektin aloituskynnystä. Itse innovaatioseteli ei toteuta innovaation testaamista. Hakemalla innovaatioseteliä saadaan samalla puntaroitua innovaation oikea kaupallistamisen mahdollisuus sekä innovaation kansainväliset markkinat. Jos tulos hakemusta tehdessä on positiivinen, kansainväliset markkinat löytyvät ja innovaatio on kaupallistettavissa, kannattaa innovaation kehittämiseen satsata enemmänkin kuin innovaatiosetelin 5000 euroa (alv 0%). Yrityksessä tämä tarkoittaa työaikaa ja muuta rahallista panosta materiaaleissa tai ulkopuolisen avun hankkimisessa.
Aikaisemmin läpikäydyt 7 kohtaa innovaatiosetelin hakemisessa toimivat myös yleisohjeena tarkasteltaessa innovaation mahdollisuuksia jatkojalostukseen. Kaikki innovaatioihin ei seteliä voi hakea mutta pääasia on innovaation potentiaalin läpikäynti.
Mieti myös näitä asioista:
- Mitä yrityksessäsi voidaan tehdä itse innovaation kehittämiseksi?
- Kuinka hyvä yhteistyökumppani voisi jalostaa innovaatiota?
- Voidaanko innovaatiota kehittää lisää yhdessä asiakkaiden kanssa?
- Kuinka innovaatiota voitaisiin hyödyntää lisensioinnin kautta
- Mitä lisäarvoa innovaatio voisi tuottaa lisenssiä käyttävälle yritykselle?
Innovaatiosetelin hakeminen on tehty helpoksi
Jos olet hakenut aikaisemmin rahoituksia, voin helpottuneena kertoa että Business Finland on tässä hakumenettelyssä onnistunut hienosti. Hakuprosessi on sopivasti kevyt mutta kuitenkin sen verran haastava ettei kukaan huvikseen sitä tee.
Mielestäni jokainen yrityksen innovaatio kannattaa aina käydä lävitse kaupallistamisen näkökulmasta ja sen jälkeen päättää panostetaanko innovaation kehittämiseen lisää aika ja rahaa. Innovaatio on tärkeä osa yrityksen kehityksessä, muutoksessa ja kyvykkyydessä erottautua kansainvälisessä kilpailussa.
Jos olet lukenut tänne asti, toivon että olet oppinut jotain. Jos haluat kuulla lisää Kookin palveluista, ota yhteyttä!
*) Tiedot perustuvat Business Finlandin Innovaatiosetelin hakukriteereihin kesäkuussa 2019
Löydät lisätietoja innovaatiosetelistä alla olevista linkeistä
Innovaatioseteli – Business Finland
Suomen yrittäjien yhteenveto innovaatiosetelistä
ELY-keskuksen innovaatiosetelitietopaketti
Neemo Method on tehokas ja nopea Innovaatiosetelin palveluntarjoajista kansainvälistyville yrityksille. Neemo soveltuu mm. strategiatyöhön, tiimin rakentamiseen, arvojen määrittämiseen, työkulttuurin ja innovaation kehittämiseen.
Ps. Haluatko jatkossakin lukea yritysten muutosjohtamisesta, markkinoiden muutoksesta ja uusista työkaluista sekä menetelmistä yrityksen, myynnin ja henkilöstön kehittämiseksi? Jätä yhteystietosi ja pysyt jatkosssakin ajantasalla 👍😀
Vastaa